Onafhankelijk tijdschrift voor en door studenten Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent

Ceci est une fiction: Peter Dedecker, Een zuil van zelfbediening

0

Recensie: Peter Dedecker, Een zuil van zelfbediening.

“Don’t judge each day by the harvest you reap but by the seeds you plant,” snuggerde Robert Louis Stevenson flink wat lustrumedities geleden van een ander (ongetwijfeld minder) blad. Een leuk motto voor het baanbrekende boek dat N-VA-kamerlid Peter Dedecker nu over de persen laat rollen: Een zuil van zelfbediening is een hartstochtelijk pleidooi voor een vrije Vlaamse masturbatiecultuur die niemand (en niets aanhangends) onberoerd laat. Op literair vlak duwt hij Stevenson genadeloos in de kantlijn.

SMAAKMAKER:

De voorzitter stak begerig twee geërecteerde vingers in de lucht. In zijn hoofd joelde de aangevuurde achterban. Met een uitgestreken gelaat liet hij zijn hand gestaag zakken en likte langzaam, met een koel maar steeds heviger verlangen, de zoete overwinning van zijn gespannen kootjes. (p. 68)

Dedecker schrijft zoals hij schennis schopt; met een verleidelijke flair en ongeziene daadkracht breekt hij een lans (auwtch) voor ongebreidelde zelfbevlekking als hoofdingrediënt van elke moderne, zichzelf respecterende en desnoods isolerende samenleving. Goedele Liekens bespaart terstond op charcuterie: dat Dedecker haar summiere successen naar de vergeetput bant, is slechts een kwestie van tijd. Zijn tips zijn heter, zijn woorden wulpser en zijn figuur – niet onbelangrijk – zwoeler. Dat hij de cumming man is in ons aller onzedig onderland, heeft een weinig verhullende #selfie met Kim Holland op het jaarlijkse JOS-congres al lang bevestigd.

Maar Dedecker graaft dieper (nja) dan die vergankelijke façade. Door zijn ‘bed-weterig’ betoog te versieren met de meest vernuftige literaire procedés (zoals daar zijn: de zeugma) wordt hij door deze redactie al getipt voor de volgende Boekenuil, al is dat wat voorbarig. Wij hopen alvast dat Dedecker niet schiet voor de beer haar vel heeft verkocht en hij zijn ijzer smeedt nu het nog heet is.

Reacties

Share.

About Author

Jan Bogaert

Proscriptor (13-14, 14-15) en oprichter van Dilemma Online.

Leave A Reply