#JULY2015 – Waar blijft het nieuwe album van Frank Ocean?

0

Paniek in de West Coast: Frank Ocean is lost. De zanger/songwriter beloofde zijn fans een nieuw album in juli, maar daar kwam vooralsnog niets van in huis. Meer nog: Ocean laat al enkele maanden helemaal niets meer van zich horen. Eind augustus hoopten hip-hopliefhebbers antwoorden te krijgen op het FYF Fest in L.A., waar de zanger zou optreden. Een anticlimax was hun deel: Frank besliste “on his own terms” om gewoonweg niet op te dagen en in Londen te blijven. Om te werken aan zijn album? Of sukkelt hij met een ziekte of een depressie? Andere geruchten houden het dan weer bij een langgerekte mediastunt. Wat is waar en wat is fictie? Hier vind je wie Ocean is en wat we momenteel zeker weten over zijn publieke verdwijning (sic).

Frank Ocean is één van de interessantste figuren in de hedendaagse hip-hopwereld. Hij wisselt maandenlange mediastiltes af met mysterieuze, sobere posts op zijn eigen Tumblr-pagina. Daar deelt hij zijn artwork, hersenspinsels en releases. Een week voor zijn debuutalbum Channel ORANGE kwam hij er ook op een eerlijke manier uit de kast. Hoewel hij dat zelf maar normaaltjes vond, is het toch opmerkelijk; het aantal openlijk homoseksuele zwarte rappers is namelijk nog steeds op één hand te tellen. De reacties waren echter positief en legden een interessante spanning tussen de nieuwe tolerantie en het oude machodiscours bloot, wat het geheel eigenlijk nog een stuk aandoenlijker maakt. Rapper Tyler the Creator tweette zo “Proud Of That Nigga Cause I KNow That Shit Is Difficult Or Whatever”, maar ook “You Still Aint Got No Bitches Hahaha My Nigga Dawg”.

Oceans outing mfrankaakte meteen een einde aan alle speurtochten naar homoseksuele verwijzingen in zijn vorige releases. Door de timing kon zijn bitterzoete liefdesplaat Channel ORANGE dan ook puur gesmaakt kon worden. Met nummers als ‘Forrest Gump’ (“You’re so buff and so strong, I’m nervous … You run my mind, boy“) schuwt Ocean het thema van zijn homoseksualiteit ook niet. De eerlijkheid, de doorlopende verhaallijnen, het eclectisch geheel en de donkere boodschappen in contrast met de dromerige synths maken het tot een steengoed album, onder meer beloond met een Grammy. Voor MTV werd Ocean zelfs Man of the Year van 2012, zowel om zijn muzikale als persoonlijke verdiensten. De zanger liet zich niet meeslepen door de roem en bleef zijn stille en bescheiden zelf. Zijn Tumblr-pagina bleef zijn veilige thuishaven en langzaamaan verdween Frank Ocean weer naar het achterplan, zoals hij dat zelf heel graag heeft.

Liegen doe je met een hashtag
Toch zit hij nooit stil. In 2013 al zei hij tien à elf nummers in zijn “next thing” te zitten, waaronder samenwerkingen met Pharell Williams en Tame Impala. De eerste concrete invulling voor Franks nieuwe album kwam er in november 2014 toen de rapper zijn gebroken hart twee minuten over zijn Tumblr heen liet bloeden met een geïsoleerde release, ‘Memrise’ (“I could fuck you all night long / From a memory alone”). Twee maanden later deed hij hetzelfde met ‘You are Luhh’. De nummers ademen dezelfde melancholie als Channel ORANGE, maar lijken muzikaal nog iets experimenteler te zijn.

Na de twee releases zette Ocean zijn fanbase in brand met één simpele afbeelding op zijn Tumblr-pagina, met daaronder « #ISSUE1 #ALBUM3 #JULY2015 #BOYSDONTCRY ». Het opschrift laat weinig aan de verbeelding over : in juli van 2015 zou het langverwachte nieuwe album van Frank Ocean eindelijk uitkomen (« ALBUM3 », na zijn mixtape Nostalgia Ultra en Channel ORANGE). Daarnaast, zo ontdekte het doorgaans goed geïnformeerde Billboard Magazine, zou Ocean ook een eigen magazine lanceren (de eerste editie, vandaar « ISSUE1 »). De rapper begon zijn muziekcarrière als songwriter en heeft ook nooit verborgen dat hij ooit een roman wil schrijven, wat de tussenstap naar een eigen tijdschrift verantwoordt. Het zou Boys don’t cry gaan heten, tevens de naam van het nieuwe album.

Frank Ocean

De hele maand juli verstreek evenwel zonder teken van leven van Ocean. Doemdenkers meenden dat de plaat er gewoonweg niet zou komen omdat Frank er niet tevreden over was – hij staat bekend om zijn bijna ziekelijk perfectionisme. Bronnen dicht bij de zanger ontkrachtten dat gerucht echter, zij het op mysterieuze wijze. Franks moeder tweette « just a little patience » en zijn ex-vriendin fokte de boel al helemaal op: « already heard the entire album & know every word ». Wanneer iemand haar echter vroeg of het album dan eindelijk zou droppen in de komende maand (in augustus toen), deed ze het licht weer uit met een (inmiddels verwijderde) « sorry, can’t. Don’t want him to be mad at me », om af te sluiten met een prachtige « Lol.». De climax in het hele verhaal viel op 20 augustus. Voor het eerst in maanden zou Ocean publiekelijk verschijnen, als headliner op het FYF Festival in L.A. De zanger stuurde echter zijn kat, een beslissing die hij vrij laat nam en waar de organisatie niet opgezet mee was – al was de vervangact met Kanye West én Rihanna nu ook niet om van te huilen. Ocean bleef in Londen en haalde alle nummers van Channel Orange van YouTube. Sindsdien bleef het muisstil in het kamp van de zanger.

Het gebrek aan info zorgt ervoor dat zijn fans compleet gek worden en het aantal geïnteresseerden elke dag blijft toenemen. Is de hype het resultaat van een ijzersterke commerciële enscenering of van het onschuldige perfectionisme van Ocean?  In het laatste geval zou Franks entourage alvast één bericht de wereld in kunnen sturen met een kleine verontschuldiging voor het oponthoud. Maar dat gebeurt dus niet. Waarschijnlijk was het niet Oceans kwaadaardige bedoeling om iedereen op het verkeerde been te zetten met zijn #JULY2015, maar toen hij begreep dat zijn deadline onhaalbaar bleek, speelde hij er wel slim op in door alles lekker mysterieus te maken. Het zal hem alvast geen windeieren leggen: de Boys don’t cry-hype neemt groteske proporties aan nog voor het album gedropt is. Wanneer de plaat eindelijk verschijnt, zal de hele hip-hopwereld stilstaan. En dat allemaal door één hashtag. Slimme gast, die Frank Ocean. Maar laat dat album nu maar snel komen. #OCTOBER2015, als dat kan.

Sam Ooghe

Reacties

Share.

About Author

Sam Ooghe

Scriptor 2015-2016. Over het algemeen ben ik een eikel, maar ik kom er altijd wel mee weg. Ik draag mijn pet achterover. Kan wel niet skaten.

Leave A Reply