Keizer van de Brug – Royaal lunchen doe je met kroketten

0

De Brug is het studentenrestaurant dat het dichtst bij je faculteit ligt. Je zal er dan ook dikwijls passeren voor een vluchtige lunch met je klasgenoten of een romantisch diner met dat hete wijfje of die smakelijke boy. Om niet voor paal te staan, krijg je hier enkele nuttige brugtips: wat doe je wel en wat doe je beter niet? Mits een vlekkeloze uitvoering word je misschien wel wat je altijd al had willen zijn: Keizer van de Brug.

SPAGHETTI MET KAAS BESTELLEN: DO

Dit gerechje is prijs-hoeveelheid een heel goeie deal, al dreig je daags na het feestmaal wel aan je porseleinen pot gekluisterd te zitten. De vegetarische spaghetti is naar ons weinig bescheiden mening van iets mindere kwaliteit – al heb je natuurlijk altijd mensen die de smaak van karton superieur achten aan die van rijke tomatensaus. Voor de veelvraten onder jullie: daag je besties en jezelf uit om twéé porties brugspaghetti met kaas naar binnen te spelen, in dertig minuten, zonder braken. De winnaar krijgt een paar bakken bier. Waarschuwing: schier onmogelijk.

EEN WIJNTJE BESTELLEN: DON’T

Wij zijn blandino’s, geen blasé economie-eikels met bootschoeisel. Wie wijn koopt in de Brug, doet dat enkel omdat hij wil tonen dat hij geld heeft. Anders was hij nooit naar een overgesubsidieerd studentenrestaurant gereden met zijn Porsche. De wijn is trouwens niet eens zo lekker, hebben we horen waaien. Doe het dus gewoon niet, alsjeblieft.

VLEES BESTELLEN ZONDER SAUS: DON’T

De lapjes kipfilet en de bruine boerenworst die nu en dan het brugmenu sieren, veroorzaken geen salmonella. Ze zijn eetbaar, voedzaam en over het algemeen degelijk gebakken. Maar de kalfsmedaillon heeft ook een keerzijde: het vlees is kurkdroog. Zonder saus is het alsof je schuurpapier langs je dorre mondwanden aan het trekken bent. Als de schattige zwarte brugmevrouw dan vraagt: “Saus, meneer?”, antwoord je vriendelijk “Ja, madame, en wees er maar niet te zuinig mee”. Wanneer de persoon voor je echter beleefd de mosterdsaus afwijst, schreeuw je maar beter om hulp: zonder hartmassage wandelt hij de resto niet meer buiten.

KAASKROKETTEN: DO

Het is vegetarisch, het is gefrituurd en het smaakt naar het zoete kwakje dat Maria na haar Godsbevruchting uitpiste: de kaaskroketten van de Brug zijn altijd een voltreffer. Tip: bestel je kaaskroketten altijd met kroketten. Het wordt miraculeus genoeg als normaal aanzien, terwijl het echt wel heel vettig is. Voor jou geen probleem, toch? Hartproblemen zijn voor over twintig jaar, daar moet je je slaap dus niet voor laten.

KOUDE SCHOTEL: DO

Voor mastodonderstudenten zonder maagring lijken alle mogelijke brugporties wel te klein. Daarvoor is er gelukkig een glitch in the system: de koude schotels. Je kan je hele bord volstouwen met al het frisse voedsel van het buffetje en je wordt sowieso maar voor één portie ingecheckt aan de kassa. Boetseer je maaltijd zorgvuldig, besprenkel je schotelwanden met bindmayonaise en zorg er zo voor dat er geen enkel blaadje sla van je constructie dwarrelt. Met je meters hoge feestmaal trek je de aandacht van alle dandy’s en grieten van de Brug en voor je het weet ben je de onvervalste koude koning(in) van de UGent; en dat voor minder dan drie euro.

TOMATEN: DON’T

Als je gezond wil zijn, neem je sowieso de spotgoedkope soep of de vegetarische schotel. Je maaltijd redden met wat stukjes tomaat is alvast verloren moeite: niet alleen ziet de tomaat er vrij verlept uit, zo smaakt ze ook. De structuur is draderig en taai en het sap is verdampt door de saunatemperaturen in de Brug. Wortelen, erwten en consoorten zullen je dan ook beter bekoren. Al is het ook het proberen waard om kroketten te bestellen bij je garnaalkroket met kroketten. Slaag je daarin, dan mag je richting troon schrijden. Daar krijg je een scepter van de vetzak die twee spaghetti’s kon verorberen in een halfuur en word je gekroond door de koning van de koude schotels. Proficiat, kroketmeester: je bent nu Keizer van de Brug. Volgens de eeuwenoude traditie spreek je bij je inaugurale speech de volgende woorden uit: “Kroketten are luv, kroketten are lyf”. Ik kniel voor je, hoogheid. Veel succes ermee.

Sam Ooghe

Reacties

Share.

About Author

Sam Ooghe

Scriptor 2015-2016. Over het algemeen ben ik een eikel, maar ik kom er altijd wel mee weg. Ik draag mijn pet achterover. Kan wel niet skaten.

Leave A Reply