Moraalridders

0

Peter Sagan heeft op zijn manier de vrouwonvriendelijke traditie in de verf gezet en zo een hoop veranderingen in gang gebracht. Hoe, vraagt u vertwijfeld? Door te choqueren, zeg ik triomfantelijk.

“Als we een wereld willen waar we echt volop ironisch kunnen zijn over seksisme, werken we er misschien beter aan van echt sexisme terug te dringen, en dat begint met stil te staan met de dingen die we alle dagen doen en zeggen.”  Zucht. Het is één van de vele reacties op een alweer totaal overdreven seksistische post van de legendarische “’t Is altijd iets met de wijven”, waarin de admin stelt dat geen enkele vrouw een IQ heeft dat hoger ligt dan 90. Uiteraard stoot ik daar op moraalridders op het witte paard die de hulpeloze gediscrimineerde jonkvrouwen te hulp schieten met hun lege zinnetjes. Als ik dan nog eens ironisch reageer met een hilarische (al zeg ik het zelf) en duidelijk overdreven vrouwonvriendelijke uitspraak waarin ik in één adem ook nog eens gehandicapten en puppy’s schoffeer, is het hek helemaal van de dam. Mijn mailbox vult zich met verwensingen en fatwa’s. Tijd voor duidelijkheid.

Misschien krijgen deze bollebozen – één voor één bij de geboorte van hun gevoel voor humor ontdaan – wel tonnen friend requests van vegetarische antireligieuze foefdragers, maar laat ik hen meteen van repliek dienen: jullie ethisch hoogstaande uitlatingen gaan de boel niet veranderen. Meer nog: ze zijn een extra motivatie voor ons, de Boze Blanke Vlaamse Vrouwenhaters Doe De Afwas Hoer (kort: BBVV DDAH, we hebben een jaarlijkse tombola met als hoofdvogel een prachtige kindslaaf!), om nog meer viriele mopjes jullie gezicht in te duwen. Nóg meer nog: wij helpen de mokkels meer dan jullie.

De drempel voor een daadwerkelijk gediscrimineerde vrouw om te praten over haar probleem wordt nog veel hoger als het probleem verzwegen wordt, als er m.a.w. een taboesfeer ontstaat die humor erover onmogelijk maakt. Die humor dient trouwens niet om te spotten met de situatie van deze vrouwen, wél om de werkelijke idioten die een vrouw als minderwaardig beschouwen, in hun hemd te zetten. Wat wij eigenlijk willen zeggen, is: ‘kijk eens wat een idiote dingen al die domme mensen écht zeggen’. Toegegeven, de zwarte humor waarin vrouwen zogezegd serieus gekleineerd worden, hoort altijd thuis in een bepaalde context. Wie op een congres van Femen (als dat al bestaat, misschien in een hele grote mooie roze keuken) of in het bijzijn van onze nagelnieuwe rector dingen zegt à la ‘voor haar verjaardag krijgt mijn wijf een bloempje en een pak slaag’, is niet goed wijs. Een held, dat wel, maar niet goed wijs. Een ander verhaal is het dan weer wanneer Jonas Geirnaert ineens ‘hoer’ roept naar een alleenstaande moeder in Willy’s & Marjetten: de politiek correcte tweets die de koene ridders daarop traditioneel uitbraken, zijn waarlijk hilarisch te noemen. De verontwaardigde reacties en verwensingen zijn zelfs één van de redenen waarom deze humor blijft pieken: de lulkoek maakt het geheel dubbel zo grappig.

Een helder voorbeeld vormt het voorval met de billenknijpende wielrenner Peter Sagan, begin dit jaar. Geflankeerd door een aantal karig geklede jongedames die voor niks anders dienen dan de winnaar te voorzien van een stel tetten, bloemen en een kus, kreeg Peter Poepkesvreter een sweet ass praktisch zijn gezicht ingeperst. Wat deed onze sloeber? Eens grijnzend knijpen in de derrière van de vrijwillig gediscrimineerde jonkvrouw. Een rel. Een schoft. Een nazi. Verbannen en vergassen. Een seksistische lorejas is het!

Wat hier echter seksistisch is, is het feit dat een mannelijke triomfator kusjes van chickies krijgt als een soort tegemoetkoming voor zijn mannelijke mannelijkheid. Dat Sagan de wijvenbillen van koek voorzag, is triviaal. Of niet? Doordat Knijpgan (ach, sorry) de reeds bespottelijke situatie nóg overdreef, kwam de hele troep moraalridders vanuit hun Land der Ongenuanceerdheid schreeuwen om gerechtigheid. In één adem werd bovendien de ongenaakbaar gewaande traditie van podiumdames terecht in twijfel getrokken. Zo heeft Sagan de vrouwonvriendelijke situatie in de verf gezet en een hoop veranderingen in gang gebracht. Hoe, vraagt u vertwijfeld? Door te choqueren, zeg ik triomfantelijk. U niest. Gezondheid. Je zou voor minder ziek worden met al die zwarten hier tegenwoordig.

Was dit een goed doordacht plan van onze Peter Sagan? Totaal niet. Vermoedelijk heeft hij de redeneringscapaciteit van een mestkever. Maar het illustreert wel wat choqueren en ridiculiseren kan doen: de situatie écht veranderen, en als dat niet dadelijk lukt, kan het er toch ten minste voor zorgen dat we niet wennen aan bestaande onredelijke situaties. U bent welkom op onze tombola. Pannenkoeken aan halve prijs! Behalve voor negers.

PS: Walen buiten, besparen op cultuur, leve Vlaanderen, homofilie is een keuze

Reacties

Share.

About Author

Sam Ooghe

Scriptor 2015-2016. Over het algemeen ben ik een eikel, maar ik kom er altijd wel mee weg. Ik draag mijn pet achterover. Kan wel niet skaten.

Leave A Reply