Onafhankelijk tijdschrift voor en door studenten Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent

Schamperartikel krijgt meer dan 400 likes

0

Schamperartikel krijgt meer dan 400 likes

Een artikel van het Genste studentenblad Schamper heeft vorige week 454 likes gekregen op Facebook. Een primeur voor het tijdschrift, waar de voltallige redactie de internetbom vooral als een motivatie ziet. Hoofdredacteur Fred Peccivat laat weten dat het succes impact zal hebben op de samenstelling van de toekomstige Schampers.

De medewerkers van Schamper, om en bij de 400 studenten, konden vorige week woensdag hun ogen niet geloven. Vrij snel na publicatie op de facebookpagina van het blad kreeg het artikel ‘ICT-student vindt punten op Oasis’ een vijftal likes. Op dat moment zaten er op het hoofdkwartier van Schamper slechts zo’n 60 redacteurs, een fractie van de normale bezetting. Eén ervan was coördinator Eef Van Eetegom. “Zo’n notificatie krijgen op Facebook, dat is voor ons toch altijd even schrikken. Pas op, we krijgen er elke dag wel een paar hoor, maar meestal zijn dat Farmville-verzoeken van sympathiserende bladen. We hebben trouwens zelf zo’n virtueel boerderijtje met Schamper, en dat is ondertussen een uit de kluiten gewassen boerenmachine geworden doordat al onze leden er continu cadeautjes naar verzenden. Een groot voordeel van onze uitgebreide redactie.” Deze keer geen Farmville-verzoeken dus, maar effectief vind-ik-leuks voor een artikel. “In het begin vond ik het heel raar. Ik heb zelfs een tijdje gedacht dat het pity likes waren, zoals wanneer iemand post dat hij ziek is of een negertje geadopteerd heeft, maar gezien de kwaliteit van het artikel kon dat onmogelijk het geval zijn. Andere mensen hebben me al verteld dat het heel grappig geschreven is.”

farmville-facebook-social-browser-mmo-games-screenshot-2Toen het nieuws van de vijf likes binnen de twintig minuten bekend geraakte in de Therminal (de verzamelplaats van de redactieleden), wilden alle medewerkers de rariteit met eigen ogen zien en werd er massaal naar de facebookpagina van Schamper gesurft. En net dan begonnen de likes binnen te stromen. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en binnen de kortste keren hadden alle redacteurs van Schamper de post aanschouwd, terwijl de likes bijna recht evenredig ermee opliepen. De teller staat momenteel op 454 vind-ik-leuks, een opsteker voor het blad dat het bij zijn interviews en zelfs Ben Howard-recensies met een like of drie moet doen. Wat maakt dat net dit artikel zo virtueel succesvol geworden is?

Hoofdredacteur Fred Peccivat twijfelt: “We tasten nog in het duister over de oorzaak van het grote succes. Het artikel was in de eerste plaats gewoon steengoed, heb ik van horen zeggen. Die titel alleen al, gieren! Ik vind persoonlijk dat we nu wat meer mogen focussen op satirische artikels, maar zo’n beslissing moet toch met de voltallige groep genomen worden. Dat houdt een anonieme stemming in bij ons, en om al die stemmen achteraf te tellen hebben we toch een uur of acht nodig. Gelukkig zijn daarvoor genoeg vrijwilligers voorhanden: elke week tien, zo moet je maar eenmaal per kalenderjaar (met daarin 40 vergaderingen; nvdr.) helpen met klussen. Het zit echt goed met de sfeer, en deze likes hebben onze grote familie nog een stuk hechter gemaakt. Ik wil hierbij dan ook alle vind-ik-leukers bedanken: het zijn jullie clicks die ons groot maken!”.

De link naar ‘ICT-student vindt punten op Oasis’ door Pieter De Smet heeft 454 likes op de fanpagina van Schamper. Het artikel zelf werd tot dusver 36 keer opengeklikt.

Reacties

Share.

About Author

Sam Ooghe

Scriptor 2015-2016. Over het algemeen ben ik een eikel, maar ik kom er altijd wel mee weg. Ik draag mijn pet achterover. Kan wel niet skaten.

Leave A Reply