Scriptoriaal: Dilemma I

0

Lieve, lieve, lieve lezer,

Toen wij drie jaar geleden voor het eerst de Blandijn binnenschreden, kregen we net als jou een Dilemma in de pollekes geduwd. “Wat een voddenblaadje”, dachten we, “amai zwart-wit, heel edgy hoor”. Wat waren we dom. Wisten wij veel dat de Dilemma zowel luv als life is, de kalkoen op Kerstmis, de schattige oorlogsvluchteling onder de economische migranten. Deze eerste editie focust zich in eerste instantie op freshmen, niet op de ervaren Blandino’s. Die laatste lezers mogen meteen doorgaan naar paragraaf drie (so fucking meta).

Soit, eerstejaar, waarschijnlijk lees je dit bescheiden tekstje op je introductiedag, een dag die traditioneel bol staat van vermoeiende sociale contacten: eentonige vragen als “waar zat jij op het middelbaar” of “welke talen doe jij?” zijn tegen twaalf uur al even vervelend als je horizontale boner in het gemeentelijk kinderzwembad. Door met dit boekje in een hoekje te gaan zitten kan je toch al even ontsnappen aan de awkward conversaties, gewikkeld in je welverdiende eenzaamheid. En nu je dit toch aan het lezen bent (so meta omg wow), stellen we je ook even Dilemma voor. Dilemma, lieve lezer, da’s het blad voor en door studenten Taal – en Letterkunde van de UGent. Interessanter dan Knack, financieel gezonder dan Humo, geen infantiel kladblad als Schamper. Samen met fijne studenten schrijven en photoshoppen we dit academiejaar vijf prachtedities de Blandijn in. Vandaar ook deze warme oproep: heb je een vlotte pen? Een sterk ontwikkeld dichtersorgaan? Mad photoshop skillz? Contacteer ons op dilemma@filologica.be en vervoeg ons team. Dit jaar wordt dolletjes!

(Metareminder: dit is paragraaf drie) In deze feestelijke prachteditie focussen we op the college life in Gent. Waar kan je studeren, wat moet je eten, welke vakken kan je skippen? Deze Dilemma lost al je studentenvragen binnen de kortste keren op. Daarnaast hadden we een fijne babbel met Buffalo Hannes Van Der Bruggen, een ex-blandino die door zijn docenten in Frans-Spaans buitenspel werd gezet. Ook spraken we de bedenker van het merk Negenduust die ons een geweten schopt met zijn proper vervaardigde kleren uit hartje Gent. We stellen je natuurlijk ook Filologica voor. Zo leer je wat wij voor je kunnen doen, want jullie zijn het waard. Knapperds.

Maar Dilemma zou Dilemma niet zijn zonder wat letterkundig en cultureel gezwets. We brengen verslag uit van festivals (WatouDranouter), we recenseren boeken (Infinite Jest) en we laten (fd) los op onzichtbare muzikale connexionz. Zoals steeds krijgen onze literaire meesterbreinen (mv, fd, bd) in Nunc est scribendum carte blanche om hun eigen poëzie en proza de Blandijn in te katapulteren. Nieuw is Extra Muros, waarin we ook niet-blandino’s de kans geven om hun mening te ventileren. Deze keer is het de beurt aan een bio-ingenieur, een communicatiewetenschapper en een dokter. Het is interessant om andere studenten aan het woord te laten, ziet u. Of het is nodig omdat er te weinig intelligente mensen rondlopen op de Blandijn. U kiest. Je krijgt alleszins voldoende leesvoer op je bord om je eerste lessen Historische Kritiek wakker door te komen.

O ja, lieve, lieve lezer. We bieden je ook een stukje allesvernietigende satire, helemaal achteraan deze Dilemma. Veel plezier met dit voddenblaadje (als je de insteek niet begrijpt, stop met drinken en keer terug naar paragraaf één). En succes in je eerste weken van dit gloednieuwe academiejaar.

Vale

Laurien en Sam, je scriptoren voor dit jaar, je goden voor altijd

Reacties

Share.

About Author

Sam Ooghe

Scriptor 2015-2016. Over het algemeen ben ik een eikel, maar ik kom er altijd wel mee weg. Ik draag mijn pet achterover. Kan wel niet skaten.

Leave A Reply