Scriptoriaal: Dilemma II

0

Beste en grotendeels blanke lezers,

 

Migratie’. Serieus, ‘migratie’, is dat de Focus? Elke fucking dag gaat het over migratie en racisme en vluchtelingen en grenzen en Genève en Maximiliaanpark en dan komen jullie als Dilemma, als minimaal studentenblad er ook nog eens mee af? Gaan jullie nu doen alsof jullie nog meer kunnen duiden, het probleem gaan oplossen, of proberen jullie ons een geweten schoppen? Wat gaat het zijn hè, Dilemma? Wat?

 

Bon, grotendeels blanke lezers, zo’n reactie hadden we wel verwacht. En ergens hebben jullie ook gelijk, want als onafhankelijk studentenblad is het niet de bedoeling dat we blind mee gaan drijven op de golven van mainstream media en zo een afkooksel worden van de gevestigde actuamagazines. Maar guess what, madderfakkers: zo’n vaart gaat het niet lopen. Als studenten Taal – en Letterkunde wagen we ons niet aan diepgaande geopoliteke analyses, maar dompelen we ons voorzichtig onder in het thema, met extra aandacht voor literatuur en onze universiteit. Zo leren we Studentenvereniging Flux kennen, exploreren we het concept white guilt, onderzoeken we migratie en onderwijs en overlopen we de rol van de vreemdeling in de wereldliteratuur. Daarnaast bestookten we Eva Brems met vragen en kregen we heldere antwoorden over boerka’s, mediakritiek en politieke strategieën. Maar eerst en vooral wilden we met eigen ogen zien waar het vandaag de dag om lijkt te gaan en trokken we naar het Maximiliaanpark. Daar kwamen we vooral onszelf tegen: de vluchtelingenproblematiek is een andere realiteit en hoe graag we er ook deel van willen uitmaken, onze plaats erin kennen we niet.

 

(blaast) Maar hey, tussen de maaltijdsoep en de patatten hebben jullie ook zin in wat anders dan de migratie – en vluchtelingenthema’s, natuurlijk. Daarvoor bieden we jullie zoals steeds een uitgebreid cultuurkatern: je leest er over Vlaamse gezangen, the Vaccines, het illustere Vaporwave, maar even goed over Japanse cinema en over hoe moeilijk het kan zijn om een literair meesterwerk te lezen. Daarnaast nemen we jullie mee op reis rond de wereld, want onze eigenste Erasmici krijgen ook weer een stem. Prachtige verslagen komen naar jullie vanuit Spanje, Engeland en zelfs Zuid-Afrika. Niet getreurd, want mochten deze verhalen je droevig stemmen omdat jij ‘gewoon’ in Gent zit, kan Filologica je met haar spectaculaire evenementen troost bieden. Check dus die previews van onder meer (!) de bierbowling en Woorden & Daden. Allen daarheen, u kent het wel. Om af te sluiten slingeren (jb) en Sarah Van Liefferinghe (Pirate Party Ghent) onverbloemd hun mening de Blandijn in in Speakers’ Corner en knallen we de boel kapot in Satire.

 

Het is al week zeven, filologen. Binnen een maand zal je beginnen lezen ‘omdat het moet’. Geniet dan ook nog even van dat heerlijke gevoel, van het lezen ‘omdat het kan’. Over migratie, muziek of Erasmus, het maakt helemaal niets uit. Laat de stem van Boone of Pieters dus beetje bij beetje vervagen op die achterste rij van het auditorium en geniet stilletjes van Dilemma. Met liefde gemaakt, speciaal voor jullie.

 

Bovenal veel leesplezier gewenst,
Je scriptores

Reacties

Share.

About Author

Sam Ooghe

Scriptor 2015-2016. Over het algemeen ben ik een eikel, maar ik kom er altijd wel mee weg. Ik draag mijn pet achterover. Kan wel niet skaten.

Leave A Reply