3) Afbeelding de nachtwacht van Rembrandt. Hoe kan je dit schilderij vergelijken met de identiteit en waarden in de Gouden Eeuw? Situeer ook Rembrandt in de historische identiteit van de Nederlanders. (zoiets)
4) Begrippen: Bataafse Republiek, Walsche scholen, 'kleine crisis van de democratie', Bergen van Barmhartigheid, Jan van Boendaele
5) (2e zit) Vergelijk de impact van de eerste wereldoorlog op de maatschappelijke en politieke verhoudingen tussen Nederland en België.
6) (2e zit) Begrippen: rex, theaterstaat, Vrede van Kamerijk, Thorbecke
2) Rembrandts Nachtwacht is een iconisch schilderij. Bespreek het verband tussen wat afgebeeld staat en de samenleving in die tijd. Bespreek ook welke rol Rembrandt heeft gespeeld in het tot stand brengen van de Nederlandse nationale identiteit.
3) Bespreek de lange jaren '60 in Nederland en België.
4) Bespreek de volgende begrippen of personen en situeer in de tijd: Kroon-Vlaanderen, Deshima, De Stijl, Rex, koningskwestie.
2015 - 2016: Professor Gerrit Verhoeven
1) Waarom ging het in het Nederland in de 18e eeuw economisch zo slecht? Geef enkele oorzaken die hier traditioneel voor gegeven worden.
2) Een vraag over de snelle verschuivingen aan het einde van de 19e eeuw (maak een kort lijstje + door wie)
3) In de Romeinse tijd was hier een dunne bevolkingsdichtheid, verklaar dit demografische patroon adhv het kaartje (+ kaartje van een stuk gebied uit die tijd)
4) Grafiek van de verkiezingsuitslag van 1946. Verklaar de uitslag.
5) Inzichtsvraag: Was het graafschap Vlaanderen in de 14e eeuw politiek een failed state? Beargumenteer kort je antwoord (max. 1 pagina).
6) Concilie van Trent; Meetingpartij; Raad van Mechelen; geef 3 eisen waarmee de Belgische diplomaten naar Versailles gingen.
2016 - 2017: Professor Anne-Laure Van Bruaene
1) Bij de syllabus ‘Nederland-, België- en Vlaanderenkunde’ (5p)
De verkiezingen van 15/3/2017 in Nederland:
a) Welke partij was de grote winnaar? b) Wie is het boegbeeld van die partij? c) Bij de verkiezingen speelde een open brief van dat boegbeeld een grote rol. Licht toe. d) Voor welke strekking staat die partij? e) Welke Belgische partijen kunnen we zien als equivalent? f) Welke partij was de grote verliezer? Welke Belgische partijen zijn daar het equivalent van?
2) Algemene vraag (5p)
Recent verscheen een artikel over het idee dat Nederlandse studenten in Vlaanderen moeite hebben om zich aan te passen. Marinel Gerritsen, emeritus hoogleraar interculturele communicatie aan de Universiteit Nijmegen, heeft daarover het volgende te zeggen:
“Vlaanderen is van 1585 tot 1830 in handen geweest van buitenlandse machten. Pas in de jaren 30 van de vorige eeuw kwamen er wetten om Vlaanderen als eentalig gebied te erkennen. Nederland is veel langer vrij geweest, dat zie je in de cultuur.”
Over welke historische gebeurtenissen/contexten heeft ze het? Welke historische clichés zitten in haar uitspraak vervat?
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/25/vlaamse-proffen-spreek-je-zelden-aan-10157340-a1560439 Nederlandse studenten in Vlaanderen verslikken zich in cultuurverschillen
3) Algemene vraag (5p)
Cornelis Anthonisz., Maaltijd van de voetboogschutters te Amsterdam, 1533
Bespreek dit werk in zijn bredere maatschappelijke context, door het over de beeldcultuur en over de rol van de middengroepen te hebben.
4) Begrippen (5p)
Leg uit en situeer in de tijd:
a) Witte Fietsenplan b) Rijks-Vlaanderen c) poor little Belgium d) vierlander e) les XX
2017 - 2018: Professor Anne-Laure Van Bruaene
1) Politiek deel:
- Drie bestuursniveaus in België - 2 kamers van het Belgisch federaal parlement - begrippen: Kamikazeregering - minister van staat - regeringsraad
2) Miniatuur over processies: bespreken hoe het iets vertelt over de Nederlanden in de 15e en 16e eeuw op formeel en inhoudelijk vlak
3) Provo: pamflet witte fietsen plan + langetermijnperspectief