Onafhankelijk tijdschrift voor en door studenten Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent
Onafhankelijk tijdschrift voor en door studenten Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent

Studietips met de Studies

Een stukje Dilemma toegewijd aan de Lockdown.
Studietips met de Studies
Door Gaëlle Mignon en Ineke Barbaix op 5 oktober 2021
Algemene tips

- Door het jaar heen zullen er buiten examens ook veel essays, spreekopdrachten en leesboeken zijn waar je je door moet sleuren. Hierdoor zal je vaak je tijd daarin steken en de blok uit het oog verliezen. Het is logisch (en zelfs slim) om je in eerste instantie te focussen op je taken – die tellen immers ook voor je eindpunten – en je hoeft zeker niet alle leerstof al vanbuiten te blokken door het jaar heen: er is een blokperiode voor iets. Toch is het aangeraden om voor de blok wel al ongeveer alles bekeken te hebben; en daarmee bedoelen we echt bekeken: hoofdzaken aangeduid en onduidelijke termen opgezocht. Probeer je handboeken en cursussen door te nemen nog voor de blok – dat bespaart veel tijd en helpt je al in het verwerkproces.
- Weken 12/13 zijn key! Vele proffen zullen in die lessen een herhaal-/examenmoment houden met voorbeeldexamenvragen en met optie tot vragen van studenten. Zorg dus ten eerste dat je die weken aanwezig bent (zonder zever de cruciaalste weken van het academiejaar) en stel gerust vragen in die weken – een prof vindt het altijd tof dat een student de cursus heeft doorgenomen en dan kan je direct doorvragen als je het antwoord onduidelijk vindt.
- Je staat er echt niet alleen voor: er zijn nog zoveel andere eerstejaars en de rest van ons is het allemaal wel eens geweest. Wees niet bang om vragen te stellen aan elkaar of aan oudere studenten. Voor studievragen mag je ons ook altijd mailen: daar zijn we voor (studie@filologica.be). Het kan ook handig zijn om een peter/meter in te schakelen, die je kan verkrijgen op Filologica’s peter- en meteravond (die later zal worden gespamd overal). Daarnaast is er ook de vrij toegankelijke Drive (https://filologica.fkgent.be/GoogleDrive.php) met samenvattingen en de examenvragen van andere jaren. (https://filologica.fkgent.be/examQuestions.php?year=1e%20bachelor). Tot slot worden er aan het eind van het semester stucu’s (studentencursussen – een soort samenvattingen) verkocht aan een paar euro’s door de verschillende kringen: die kunnen je helpen in de blok. Alle bovenstaande informatie wordt uitgebreid gedeeld in de Facebookgroepen van de opleiding – hou die dus zeker in de gaten!

Algemene vakken

Over de auteurs