Onafhankelijk tijdschrift voor en door studenten Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent
Onafhankelijk tijdschrift voor en door studenten Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent

Lust for Lana ★★★★☆

Lust for Lana ★★★★☆
Door Mona Bronsema op 19 april 2018
Lana del Rey, ook wel bekend als Elizabeth Grant of dé Queen van Indiepop stond dinsdag 17 april voor het eerst in ons Antwerps Sportpaleis met haar ‘LA to the Moon Tour’. Verlegen maar toch gewaagd als ze was, stelde ze geen enkele ware fan teleur. Fans waanden zichzelf in de tuin van een Hollywoodmiljonair: en dit snakt alleen maar naar meer.
Ter ere van haar vijfde album ‘Lust for Life’ bracht Lana Del Rey ons bescheiden landje een bezoekje. Bescheiden is wel een term die we op deze geheimzinnige verschijning kunnen plakken. Subtiel maar toch opvallend betrad ze het podium om haar show te beginnen met ‘13 Beaches’. Del Rey heeft een bepaalde gloed over haar hangen waardoor ze, in combinatie met haar schoonheid, iets weg heeft van een godin. En een godin, dat is ze. Van zodra ze de eerste toon zingt, krijg je meteen kippenvel: haar stem brengt je naar een hoger level. Toen ze met ‘Cherry’, een van haar favorieten van haar nieuwe album zoals ze zelf zei, haar risky dance moves bovenhaalde, stond het Sportpaleis in vuur en vlam.
Ze is een uitzonderlijke verschijning en allesbehalve extravagant… Of juist wel?
Del Rey, tevens de ultimate Queen of Sadcore, toonde dat ze niet zoals elke andere popartiest is. Op alle vlakken steekt ze hier gewoon met kop en schouders bovenuit. Ten eerste zijn haar vocale prestaties buitengewoon goed. Dit bewees ze bovendien nog eens door met ‘Pretty When You Cry’ op haar rug liggend te zingen en nog steeds geen valse noot te raken. Vervolgens laat ze ook nog eens zien hoe veel ze haar fans apprecieert. Zo nam ze uitgebreid de tijd om te praten en foto’s te nemen met haar nummer 1-fans vooraan.
Ze is een uitzonderlijke verschijning en allesbehalve extravagant… Of juist wel? Sereen en intiem als ze is, weet ze toch het uiterste van haar artistieke capaciteiten te bereiken. Dit hoeft niet per se in haar show op zich te zijn; wie aandacht aan haar liedteksten besteedt, weet dat ze geen average Hollywoord celebrity is. Door een medley van de nummers ‘Change’, ‘Black Beauty’, ‘Young and Beautiful’ en ‘Ride’ bracht ze ook enige variatie aan in het gamma. En van variatie gesproken: ze gooide haar hele programma compleet over een andere boeg door aan de fans te vragen welk nummer ze moest spelen. Het concert bevatte een goede balans van zowel oude nummers als nummers van haar nieuwste album.
Samengevat was het concert van Lana Del Rey alles waar een fan van kon dromen. Het decor, de nummers, en uiteraard haar verschijning en haar stem gaven je het gevoel dat alles op zijn plaats viel. Juist haar mysterieuze, ingetogen persoonlijkheid maakt haar wie ze is als artiest en dat kan niet anders dan omarmd worden.
Over de auteur