Onafhankelijk tijdschrift voor en door studenten Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent
Onafhankelijk tijdschrift voor en door studenten Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent

Tentoonstelling: Blijven Plakken (STAM)

Tentoonstelling: Blijven Plakken (STAM)
Door Sarah Vandoorne op 26 juni 2014
Meer dan 50 jaar migratie naar Gent – Een crème van een initiatief
Migratie, een hete aardappel? Niet in Gent, waar progressief beleid al sinds jaar en dag de klok slaat. Terwijl het gehele Europese continent overspoeld wordt door een tsunami aan conservatieve partijen die asielzoekers de mond willen snoeren, zet het STAM, hét stadsmuseum van Gent, juist zijn dynamische migratieverleden in de kijker. Met de tentoonstelling "Blijven Plakken: Meer dan 50 jaar migratie naar Gent” willen curatoren Tina De Gendt en dr. Jozefien De Bock persoonlijke verhalen brengen, mensen aan het woord laten over hun zijn, doen en laten, hun Gentse en minder Gentse gewoonten. “Blijven Plakken” verlaat het lokaal waar er vroeger saaie geschiedenisles gedoceerd werden en trekt zonder scrupules de stad in. Daar ligt zowel de sterkte als de zwakte van de interactieve ‘tentoonstelling’.
Als tentoonstelling valt deze resem wandelroutes allerminst te definiëren; “Blijven Plakken” biedt zoveel meer dan dat. De Gentse binnenstad wordt voor de gelegenheid zelf omgetoverd tot openluchtmuseum – in hoeverre ze dat, met al haar historische huizen, niet reeds was. De raamvertelling die “Blijven Plakken” inhoudt, gaat desalniettemin verder dan het opsnuiven van een historische fond. Door het volgen van een aantal persoonlijke routes, zowel van een Turkse pionierskleinzoon als van een Italiaanse ijskramer, probeert dit initiatief het diepmenselijke verhaal te vertellen van de samenhorige melting pot die het Gentse migratiespectrum typeert. Daarnaast kleurt het ook letterlijk de stad in met een aantal opvallende blikvangers, zodat ook mensen zonder plannen om een volledige wandeling te maken toch wat kunnen meegenieten van de verhalen.
Op je museumtoer heb je op die manier de keuze tussen verschillende audiogidsen, die ook op je smartphone te downloaden zijn. De verteller die hierbij het meeste naambekendheid geniet, is Gentse zanger Frederik Sioen. Aangezien hij met een gelijknamig nummer zijn grootste succes behaald heeft, is hij zeer bedreven in de kunst van het Cruisin’. Tel dit op met zijn typisch rollende Gentse “r”, en je hebt je ideale gids door de stad gevonden. Sioen gaat op zoek naar (hoe kan het ook anders?) de muziekgeschiedenis achter dit boeiende migratieverleden. Hij trekt van Trefpunt naar Damberd (ook wel bekend buiten Gent als het café waar een aantal enorm muzikale scenes van The Broken Circle Breakdown opgenomen zijn), loodst ons langs de Graslei en het Sluizeken, en is zelf verwonderd bij iedere ontmoeting.
Sioen praat met een veelvoud aan kleurrijke personages. Het zijn dan ook de dialogen die deze rondleiding zo uitermate boeiend maken. Tegelijk ligt daar ook de achilleshiel van het initiatief. Om de gesprekken goed te kunnen meevolgen, is enige kennis van de Gentse volksgeest vereist. Referenties over Walter De Buck zullen bijvoorbeeld enorm voor de hand liggend lijken voor een rasechte Gentenaar of zelfs een frequente bezoeker aan de Gentse Feesten, maar een dagjestoerist (of die nu uit West-Vlaanderen of Japan komt) zal niet helemaal mee kunnen. Dat mag ook letterlijk genomen worden: richtingsaanwijzers biedt Sioen niet, het is aan de bezoeker om zelf uit te vissen waar het oude jazzcafé The Duke (de huidige fuifzaal Tijuana) exact gelegen is. Vergeet dus niet je stadplannetje uit te printen wanneer je de audiogids op je smartphone download.
“Blijven plakken” is een crème van een initiatief (letterlijk en figuurlijk), met heel wat meer wandelroutes om te ontdekken dan enkel de muzikale rooftocht van Frederik Sioen. Het blijft echter een beetje te veel Gent voor Gevorderden. Niet iedere toerist zal evenveel hebben aan dit markante migratieverhaal. Voor iemand die zijn (studenten)stad al een tijdje kent, maar hem toch eens op een andere manier onder de loep wil nemen, is dit echter de ideale gelegenheid – met of zonder audiogids valt er heel wat te beleven. Tijdens de Gentse Feesten, die dit jaar van 18 t.e.m. 27 juli vallen, zijn er zelfs dagelijks individuele rondleidingen te boeken. Geen idee of Sioen zelf instaat voor het oprakelen van talloze anekdotes (hoogstwaarschijnlijk niet), maar de moeite wordt het sowieso. Wie tot slot geen anderhalf uur kan missen om een volledige route uit te doen, maar wel af en toe in Gent Centrum passeert, kan de vele blikvangers niet missen. De stad hangt vol met interessante Gentenaars die blijven plakken zijn – allemaal met een bijzondere achtergrond, en allemaal met een even groot hart voor de fiere stede.
© Museumtoeren.be
Over de auteur
Proscriptor en (poging tot) wereldverbeteraar